Saturday, October 20, 2007

sukkari akini nattekita ne...

I think its not too late for me to wish Salam Aidilfitri.

Today is Saturday, the 8th of Syawal. The new semester enters the 3rd week and I am starting to tune myself to become the old "me". The seven weeks summer holiday somehow has weaken me a little bit. Not because of the fasting. Perhaps I have been playing too much. A week before raya, my school 's "supo-tsu taikai" was held, and my class end up at 3rd. I played soccer as reserve, though we were badly beaten at the 2nd round.

Ish-ish, minda ku penat menulis dalam English. Tak cekap dah, kena usaha balik. Aidilfitri di sini, sederhana. Tapi dah cukup meriah bagi aku. Daripada sambut sorang-sorang. LAgipun tahun ni hari sabtu... tak la sambut dalam kelas. Persiapan untuk jamuan raya, buat sama-sama. Aku tolong sikit je. Raya.... tak salah nak bergembira, berjamuan, berziarah. Cuma, tak boleh lupa maksud sebenar 1 syawal. Hari kemenangan, untuk orang-orang yang menang.


Kad raya...


aki desu...



Ayam bakar mayonis... yang tak berapa jadi

Resipi ayam kat atas ni, aku ambik kat mesra.net. Kepada encik Amir di perancis (kalau anda baca la), kalau dah bosan tak tau nak masak ape, boleh la cuba resipi kat website tu. Ada banyak.

Sejak datang sini, masak bergilir-gilir. Dan masak untuk student lain jugak. Dan bila masak untuk orang lain, baru la terasa nak cuba benda baru. Sebab timbul perasaan, nak menggembirakan orang lain. Berbeza kalau masak untuk diri seorang, tak sedap pun tak apa, hangus pun... tak boleh kata apa, sebab diri sendiri yang rasa. Tapi macam mana kalau nak di jamu untuk orang lain? Mesti terfikirkan perasaan mereka, dan seolah-olah menjadi tanggungjawab untuk masak sedap-sedap. I am sure that our mother or father feel the same when they cook or do something for us. And they ask nothing in return... [|_|] oh... emosional la pulak..

Even now, the leaves are still changing colour... and soon InsyaAllah, winter will give a visit. Suhu sekarang ni, paling sejuk dalam 7 C di waktu malam. Siang paling panas kira-kira 20 C. But its getting colder here...

Sampai di sini dulu. Di mana pun kita berada, gerakkan diri dan isilah masa. Terlalu banyak berseronok dan membiarkan masa lapang berlalu tanpa diisi akan menyebabkan hidup kosong. Dan jangan lupa tujuan kita dijadikan di muka bumi ni...

nota sisi;
supo-tsu taikai= kejohanan sukan
aki=autumn, musim luruh




11 comments:

Anonymous said...

Salam,

Kat sini raya Jumaat. Sedih sgt (T.T)
Dahla kelas pukul 9 pagi.. Hehe..

Selamat Ari Raya la yeh!
Maaf Zahir Batin
v('',)

xAzrahx

fsj said...

salam, very interesting, first time reading this blog. enjoy bace cite org tinggal di rantauan, especially kat jepun yg hidup maha tinggi kos nye ;)

anyway, best of luck in ur study, keep on writing n sharing ;)

lrh said...

Salam, n salam eid mubarak..=)

didoakan semoga tabah menghadapi dugaan seorang perantau. la tahzan. juz dont forget ur parens 'kibou', eh, betul ke? n also others expectation, kami semua mendoakan kejayaan anda..

one most importante thing nak tanye ni, ada tak nota sisi utk "sukkari akini nattekita ne..." apekah?

okla, tu je, nice autumn pic.. anyway thanx for the cookery tips tu, berguna utk aku jugak, mana ley kau sorg je teror masak.. he.. (^_~)

nbo_3 said...

Azrah-Salam dan SElamat hari raya. Kuatkan semangat. tahun depan tak tahula mcm mane kan... ko kat uk berape tahun?

khazinatulasrar-wassalam.thanx for reading. You too, keep on writing and sharing and best of luck. Semoga menjadi guru yang berjaya nanti, insyAllah..

zahrah_izzati- Salam =).Anda juga, dont forget your "kibou", which is also everyone's kibou(mine too).
Terlupa nota sisi utk phrase tu. sukkari=sepenuhnya, completely, utterly.
Maksud ayat tu "dah jadi musim luruh sepenuhnya". autumn pic tu amik kat belakang asrama. Kalau pegi kawasan bukit lagi cantik. Eh, aku tak terror masak pun.. mesti kau lagi terror...(^_~)

Abang Am said...

aku da nulis komen..tapi tak kuar -_-"

Abang Am said...

ok da boley komen. Kpd cik naim, nak ambek resepi jgn ambek kat mesra.net tu. Tu resepi tak berkualiti. ko tgkla ayam ko tu da tak jadi.

ko search kat google resepi apa yg ko nak. misalnya, Nasi goreng kampung. Pastu nati ada byk fotopages makcik2 kuar. Ha depa tu punye resepi lagi power2. nati ko jupela mcm2 resepi dorg yg pelik2, sedap2.

pendek kata, resepi tgk kat fotopages. mesra.net tu die buat resepi asal siap je. tujuan asal die nk bg glemer website. Cit

utk pengetahuan ko, arini aku masak rendang. keh3

nbo_3 said...

Ada betui jugak apa yg encik amir cakap. Kat fotopages banyak gambar, penerangan pun lebih detail. Cuma aku dah terbiasa kat mesra.net ni. Rujuk dua-dua pun ok. Tapi ko memang pemikirian bisnes. Tak pnah plak terpikir tu taktik mesra.net nak bagai glemer website.

Ush rendang. Aku reti yg instant saje. Jamuan weekend ni masak apa pulak?

Anonymous said...

Salam..

Hihi... Aku insyaAllah 3 tahun je di bumi UK ni... Hopefully raya tahun depan lebih baik dari tahun ni.. Huhu.. InsyaAllah.. =)

xxAzrahxx

Unknown said...

ruangan tu salah satu taktik dorang punye strategi SEO.

raya masak rendang, sik tomato, bakso, lontong dan bemacam2 lg

ajiq said...

ayam leh kat mane???

nbo_3 said...

kedai halal kat Tokyo.